Sociala medier på arbetstid: Är du betrodd?

Eye in the sky LG Wallmark

Det blir allt viktigare för oss individer med dels förtroende för företag och organisationer, dels att dessa har en klar och tydlig värdegrund. Nu när sociala medier blivit en vedertagen kanal för kunskap, blir genomlysningen alltmer tydlig. Vi alla i vilken form vi än är, privatperson eller anställd, blir nyckelspelare, samt, kan vissa tycka, riskmoment. Därför intressant läsa en ny undersökning som visar att 35% av oss svenskar inte får använda sociala medier på arbetstid.

Mediestrategen Brit Stakston citeras i artikeln och tror en anledning till detta förbud är att arbetsgivare ser sociala medier som något privat. Den tolkningen kan jag också backa upp, samt vill jag lägga till: rädsla och okunskap. Brit säger kopplat sociala medier på arbetet: ”…Frågorna alla bör ställa sig är snarare: vilka sociala medier, och till vad? Hur gör de mitt jobb bättre?”.

Mina tips till organisationer:

  • sociala medier är inte något enbart privat längre. Facebook är lika mycket grannens ”magiska måltid” som senaste nytt från president Obama i Vita huset. Har ditt varumärke sidor på plattformarna? Då så, nuff said
  • företag/organisationer måste hjälpa sina medarbetare förstå vad som gäller – och detta innan något händer (sekretess- och lojalitetsavtal osv.) via intranät, utbildningar eller närmaste chef
  • det ligger stort ansvar på ledare att säkra och följa upp förståelse för de sociala plattformarna – och dess möjligheter och risker. Lågt medarbetarförtroende, hög affärsrisk. Kan man inte plattformarna själv, våga inse okunskap och säkra hjälp
  • medarbetare måste förstå konsekvens av sina val och agerande. I min värld motsvarar inte arbetsgivare och anställda vuxna och barn. Vi är alla myndiga och mer eller mindre vuxna, därmed..
  • sunt förnuft och (eget) ansvar. Sitter jag och Facebookar privat på arbetstid, då är jag på fel ställe eller behöver ett samtal

I min roll som Head of Community Communication vid TeliaSonera-koncernen ingick även ansvar för de interna sociala medier-riktlinjerna (godkända redan 2009). Dessa ”reglerar” hur företaget ser på användning, samt hjälp för medarbetarna att förstå samband och ansvar. Sammantaget; inget förbud finns, men lokala chefer har stor påverkan, och avstämning förväntas med respektive ledare vid individuellt nyttjande för att säkra affärsnytta.

Skulle t.ex. jag som anställd i min privata blogg skriva om min chef och säga att hen är inkompetent och illa omtyckt, eller att min arbetsgivare har seriösa problem och hanterar sin personal illa, då måste riskerna vara klara. För båda parter. Även om jag inte skriver namn på min ledare eller namnet på min arbetsgivare, är det i digitala dagsläget inte svårt att få fram det mesta om en individ.

Jag är också helt med på att man som privatperson just ska få vara privatperson, och i den rollen tänka och säga vad man vill. Vi bor tack och lov i en etablerad demokrati. Men vad vi förr kanske sa till ett begränsat antal vänner vid en middag, blir idag digitalt en megafon för vem som höra vill. Med högre risker för alla inblandade. Och inte att förglömma, många arbetsgivare lyssnar hela tiden på vad som sägs om sina varumärken i sociala medier.

Är vi då ”övervakade”? Jag ”hänger” själv i de digitala, offentliga samtalen samt i samtalen runt varumärken – i det närmaste ”när det händer”. Och vad gäller rekryterare visade inlägget Anställningsintervjun från sociala h-vetet en bild av den offentligheten. Det finns även en mängd bevakningstjänster och mediebevakningsföretag som hjälper till med både sammanställning och analys av omvärld.

Kuriosa: skribenten Emanuel Karlsten har nu bjudit in 13 av landets bevakningsföretag i syfte att kartlägga landets bästa mediebevakare vilket jag följer med intresse. Bl.a. då jag själv vid ett flertal tillfällen upphandlat många av dessa företags tjänster, och är mycket väl bekant med arbetssätt, kompetens och upplägg i denna bransch. Bra initiativ av Emanuel; vi får se hur många som nappar.

Avslutningsvis, vem har du att hålla i handen när de sociala medierna tar mer och mer av privat sfär och arbetstid – med suddiga gränser? Är du betrodd eller känner dig övervakad, och vet du vad som gäller hos just din arbetsgivare?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.