Skillnaden på ett varumärke i sociala medier och ett socialt varumärke

Ungdomsbarometern - kommunikation med unga

I början på 00-talet var jag ”kanalansvarig målgrupp ungdom” vilket jag minns som stimulerande berikande, kopplat insikter nya fenomen samt ungas sätt att resonera påverkandes företag. Jag mötte därför nyligen med intresse Ungdomsbarometern och deras vd Ulrik Simonsson. Ungdomsbarometern hjälper företag och organisationer med underlag för affärsbeslut kopplat målgrupp ungdom (15-24 år).

Bilden ovan är klockren; bara frågan Varför finns du? touchar samtidigt detta viktiga med värdegrund, vilket jag berörde Digitala relationer: Vet vara den du är, samt i Kundtillfredsställelse: Sverige i botten. I Berghs+Cision: Exekvera mera 2013 lyfter jag resultaten av Cisions 2013 års journalist och kommunikatörsundersökning. Där framkommer att de kanaler det satsas mer på i år är Facebook, Twitter, YouTube, WordPress, LinkedIn och Instagram. Med två ord: sociala medier.

Därför bra att känna till att just sociala medier är den primära källan för att nå svenskar i ålder 15-24 år, se bild nedan. Har din organisation unga som målgrupp samt har bestämt er för att satsa på de sex kanalerna ovan, står du en stor chans att lyckas med dina mål. (Inte att förglömma; sociala medier är relationsbaserade, och uppmärksamhet måste förtjänas.)

Ungdomsbarometern - medieval

Jag log när jag såg slajden och foten nedan. I mitt inlägg Medarbetarrelation: Vad kan du tänka dig göra för 15% högre lön? tog jag en illustrerande bild på en av mina träningsinstruktörer, vilken också just har en Nike logo tatuerad. Jag uppskattar att Ungdomsbarometern är så tydliga i de vägledande ”värdeord” de lyfter i årets undersökning svenska unga:

Ungdomsbarometern - unga medianvändare 2013Jag ser samtidigt potentiellt stora problem för gamla och tunga organisationer att kunna möta dessa unga förväntningar. Många är helt enkelt inte riggade organisatoriskt för att (kostnads)effektivt kunna hantera detta, med nya arbetssätt. Social business om du vill (och med det menar jag när en organisation har sociala medier som en naturlig del kopplat alla processer). Känner du till någon organisation? Dela gärna goda exempel. (Ett tips; ta även ta en funderare runt vilka de anställda är som för fram dina budskap, läs mer i Not all spokespeople are created equal.).

Kopplat rubrik och socialt varumärke, och i förlängningen ”social business”, frågade jag Ulrik vad Ungdomsbarometern menar med ett socialt varumärke: ”I sociala medier använder unga ditt varumärke, huvudsakligen i syfte att bygga sitt eget. Så om ditt varumärke inte har någon kulturell laddning, om det inte står för något mottagaren identifierar sig med, kommer de aldrig sprida det utan att förvänta sig något i utbyte.”. Tufft budskap, men tydligt.

Du som har tonåringar; känner du igen dina barn i Ungdomsbarometerns beskrivning?

Slutligen, har du barn i ditt umgänge som är än yngre, de s.k. 00-isterna upp till 13 år, så rekommenderar jag en titt på Quattroportes undersökning som belyser dessa hårt arbetande med känsla för livets goda 😉

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Skillnaden på ett varumärke i sociala medier och ett socialt varumärke

 1. Alexander Mason

  Tack för ett bra och intressant inlägg som jag gärna sprider vidare till mitt professionella nätverk! Linkedin beroende som jag är saknar jag fortfarande LI-knappen, Det får bli till att klippa och klistra! 🙂

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Alex, kul att du fann dagens blogg ”om unga och sociala medier” av intresse 🙂

   F.k. LI-knappen finns! Klicka på Share så hittar du fler nätverk, däribland LI. Jag bytte till denna funktion efter ditt förra påpekande 😉

   Må gott,
   LG

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.