Möteskultur: Onödiga relationer? del 2

Stockholm walk and talk

Ny vecka. Då kör vi igen. Kanske har du några möten inplanerade denna vecka? 😉

I Möteskultur: Onödiga relationer? lyfte jag några av de faktorer som gör att möten upplevs som onödiga, eller helt enkelt inte lyckas ge affärsstöd. Detta uppföljande inlägg fokuserar på att säkra värdet av möten. Om det är någon tröst; med tanke på den webbflod inom området dåliga möten som finns, är det uppenbart ett globalt ”problem” 😉

Jeff Weiner, vd för det digitala professionella nätverket LinkedIn, skrev A Simple Rule to Eliminate Useless Meetings. Han inleder artikeln med:Ask your team to identify their biggest productivity killer and inevitably two issues will rise to the top of the list: managing their inboxes and their meeting schedules.”. Samma för dig?

Jeff Weiner berättar att deras möten inleds med 5-10 minuter för deltagarna att under tystnad, på plats, läsa på de aktuella mötesämnen som ska diskuteras. Och sedan, inga presentationer. Just diskussioner. Uppfriskande, är min spontana tanke.

Weiner ger 6 tips på effektiva möten (här förkortat och rubriköversatt av undertecknad):

  1. Definiera syftet med mötet
  2. Säkra mötesordförande
  3. Säkra semantik, och därmed gemensam förståelse
  4. Utse någon att ta mötesanteckningar
  5. Sammanfatta viktiga aktiviteter, leveranser och ansvar
  6. Fråga vad du som mötesordförande kan göra bättre

Varför tar jag då upp detta? Baserat på undersökningen jag refererade till i första inlägget i ämnet, som visar att chefer ser endast hälften av sina möten som meningsfulla – där jag tror även många mötesdeltagare skulle ge liknande svar – har vi alla ett ansvar för att säkra att vi inte lägger onödig tid på att sitta av mötestid. Är du själv chef, kanske pröva utse en strukturerad medarbetare till mötesordförande? Som bekant, det är lätt att kritisera, men låt oss framöver vara konstruktiva. Våga.

Och för att koppla rubriken; nej jag tror inte att möten är onödiga relationer; när de är väl styrda och deltagarna vet vad som förväntas. I The ”dead zone”: Banish these bad meeting habits får du sju riktigt bra tips och tankar på samma ämne, som (utdrag): ”Listening to a manager talk isn’t a meeting, it’s a presentation (or a lecture).” och, ”Don´t wait for late arrivals; get to the point and don´t let discussions drag on endlessly; and end on time”.

Avslutningsvis, fundera över detta med mötesrum och sitta runt ett bord; en walk and talk tillsammans i en närliggande park kanske lyfter kreativiteten till nya eller oväntade nivåer? Walk and talk är något jag själv senaste tre åren använt mer och mer. Skönt, befriande och, dessutom, hälsosamt.

Vad är dina erfarenheter? Några bra exempel? Dela gärna.

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.