Kommer du connecta med en 13-åring på LinkedIn?

Vägval

Använder du det professionella nätverket LinkedIn? I så fall är du en av 1 533 715 svenskar, vilket placerar Sverige på 26 plats i världsranking över närvaro på den plattformen (enligt analysföretaget Socialbakers).

Jag har nu själv varit medlem där sedan 2005 vilket jag skrev om i Digitala relationer: Vän eller ej? En intressant och konstant växande relevans är mitt intryck av den plattformen. Det går knappt en dag utan att jag får en ny kontaktförfrågan, eller ”endorsement” från mitt nätverk på min kompetens. Automatiserade jobbtips är även ofta av relevans, samt deltagande i olika nätverksgrupper.

Det jag dock idag vill lyfta är att det sedan 12 september i år är möjligt för yngre från 13 år att nu ha ett konto på nätverket.

Jag kan förstå tanken att ambitiösa barn och ungdomar ges denna möjlighet, samtidigt som jag kan se hur de som tycker ”barn ska vara barn” kan ogilla detta. Och jag kan även förstå att LinkedIn vill etablera sig som en självklar kanal för kommande yrkesprofessionella. Som bekant är även Facebook öppet från 13 år (och vi är många som vet att den åldern där inte alltid efterlevs), men den plattformen har mycket mer av privat karaktär än LinkedIn.

LinkedIn har givetvis förutsett de funderingar som kan uppstå just kopplat att detta handlar om minderåriga, och anför nedan som extra skydd för dessa:

  • LinkedIn members who are minors will have different default settings to limit publicly viewable profile information and unwanted communications
  • Special routing for Customer Support tickets initiated by members under 18
  • We have added a link to our Safety Center and Family Center so that all members can easily find and access information on how to safely use LinkedIn

Vad är dina tankar? Kommer du uppmuntra dina barn eller unga släktingar att öppna ett konto som ”förberedelse för vad som komma skall”? Eller vill du absolut inte se omyndiga bland dina professionella kontakter? Vägval?

Jag själv, som valt vägen att endast connecta med personer jag har/haft en professionell kontakt med, kommer därav rubrikens fråga att besvara sig själv.

I detta blogginlägg kan du läsa hela underlaget till denna förändring. Och i följande inlägg en som tycker att ett ”LinkedIn Junior” hade varit en bättre lösning.

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Kommer du connecta med en 13-åring på LinkedIn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.