Efter ROT och RUT: RUN-avdrag?

Grafitti

Jag har under åren gjort en mängd presentationer, under senare år kopplat mitt arbete med sociala medier, för en minst sagt varierande publik. Nationell och internationell.

Ett tillfälle jag särskilt minns är när jag blev inbjuden av Almi Gotland att tala sociala medier som affärsstöd för företag vid ett fullsatt event för hundratalet gotländska företagare. Och när det efteråt vid flera samtal framkom att budskapet och affärsvinsten med sociala medier inte ifrågasattes. Tvärtom!

Däremot, och jag minns speciellt en företagare som sa: ”Men jag är snickare, och jag kan inte skriva. Och ingen av de andra heller.” Killen förstod och insåg helt uppenbart vinsten med sociala medier, men hade helt enkelt inte de skriftliga verktygen själv för att kunna öka värdet på sin affär. Och därmed nå ut med sin kunskap och attrahera och intressera för sin verksamhet på sociala nätverk. Med dessa fakta på bordet talade vi vidare om potentiell anställning av kommunikatör varpå hans budgetmall sprack direkt.

Kopplat detta fick jag följande kommentar från Elwira Kotowska på KJ Marketing, på mitt inlägg Undersökning lyfter skriftens vikt betydelse i sociala medier: ”Fast idag gick tankarna lite snett och reflektionen jag fick var fundering över 90 000 människor på FB som roas av särskrivningar. Tänk om vi i stället skulle ha 90 000 människor att agera och hjälpa dessa stackars butiksägare att stava rätt? Skulle inte det bevisa empati?”.

Just detta, när det talas mycket om hur tufft det är för skribenter, informatörer och journalister m.m. att hitta arbete; just att kunna erbjuda småföretagare denna hjälp och bistå med digital kommunikation som hjälper dem med sina affärer. Jag går igång direkt måste jag tillstå. Och kopplar mitt tidigare inlägg om Magnus Tyrgrim som bytte annonsbudget mot att anställa en digital mediakommunikatör.

Jag kollade med DIK (akademikerfack kultur och kommunikation); deras aktuella arbetslöshetsrapport visar att närmare 5% av deras medlemmar står utan arbete. En möjlig match med hantverksbranschen? Snickaren på Gotland är nämligen inte ensam; många många småföretagare jag möter lyfter precis samma sak. De är jättebra på vad de gör, men skriva är något helt annat. Ibland ligger även viss rädsla i luften. Att skriva eller stå på scenen är inte allas dröm eller spetskompetens. Tvärtom, ångestframkallande.

Månne en sysselsättningstanke för Sverige inför val 2014 att matcha småföretags behov med kommunikatörer? Det diskuteras om att införa RIT-avdrag för hushåll. Med vår tradition från hällristningar och runstenar till grafitti; efter ROT och RUT: RUN-avdrag för småföretag nästa?

Slutligen, pennan är mäktigare än svärdet som bekant, och bilden ovan med grafitti drog igång en hel del tankar hos mig och min omgivning. Oväntad impact. Och bevis för vikt av skrift.

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Efter ROT och RUT: RUN-avdrag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.