Digital kommunikation: Orkar du lära nytt?

Brian Solis citat

Många erfarna ledare jag träffar, och särskilt inom kommunikation, säger att de varken hinner och/eller har intresse eller kunskap att sätta sig in i de nya plattformar och mätningar som kopplar digital kommunikation. Mer specifikt, relationsskapandet via sociala medier. (Samtidigt som det finns ett nyfiket intresse!) Och jag kan på ett sätt förstå ”motviljan”. Med dagens ofta slimmade kommunikationsavdelningar är det redan en mängd discipliner att förstå, behärska och hantera. Någonstans tar det stopp. Känns igen? Samtidigt, det går inte längre att stå på perrongen och betrakta det digitala snabbtåget. Eller för den delen, betala för tågbiljetter utan att veta vart eller varför man ska åka. Det vore tjänstefel som kommunikatör.

Brian Solis uttrycker det bra, bild ovan: ”You can´t make decisions about technology and behavior if you are not part of the very culture that´s disrupting your business”. I detta har han helt rätt. Den digitala ekonomin kopplar digital kommunikation. Och sociala medier möjliggör just deltagande och relationer. Självklart behöver inte t.ex. alla ledare kunna allt digitalt, men däremot ha insikten att efterfråga samt våga anlita/anställa de med digital kompetens. Och förstå att digitala relationer stöttar affärsmålen.

Detta kopplar ”Byt annonsbudget mot en digital mediakommunikatör vilket berör svårigheten för många att själva lyckas omfamna och förstå digital kommunikation. I form av t.ex. sociala medier, SEO/SEM och ORM (Online Reputation Management). Närmare bestämt, hur en resursomvandling från annonsbudget i traditionell media, till en anställning av digital kompetens ger bättre utväxling.

Hur ser det ut på din arbetsplats? Känner du igen osäkerheten/motviljan? Vågar du/ni tala om hur oklart detta faktiskt är för så många ännu? (Kan kopplas Vet vara den du är.) Jag märker ofta att de som t.ex. säger att ”Facebook tappar” eller att ”det är bara middagsbilder och spelinbjudningar på Facebook” inte har greppat möjligheterna ännu. OBS! Jag säger inte att det är antingen eller, eller att alla privatpersoner måste vara aktiva digitalt. Men för företag och organisationer gäller faktiskt det omvända. Och helst från min synvinkel, förstå vinsten relevant digitalt relationsskapande ger affären.

Om du inte alls känner igen dig i tankarna ovan kanske du ska läsa 5 signs you might be getting too old for the internet 😉

Dela, diskutera och kommentera gärna.

Må gott,

LG

1 tanke kring ”Digital kommunikation: Orkar du lära nytt?

  1. Pingback: Bästa svenska Facebook-sidor: Engagemang | Bra relationer, bättre affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.