Content marketing: Organisera kommunikationsavdelningen som en nyhetsredaktion?

Cision Företag organiserar sig som redaktioner

För ett antal år sedan i samband med en omorganisation, lobbade jag och en kollega för att kommunikationsavdelningen skulle lämna den traditionella funktions”separeringen”, och istället satsa mer på en funktionell ”newsdesk”, eller redaktion. Vi såg det dels som ett kostnadseffektivare arbetssätt för företaget, dels som roligare för medarbetarna genom ett bredare arbetssätt. Och som konsekvens, fler indianer, färre hövdingar.

Bakgrunden, efter ha följt utvecklingen av digital kommunikation närmare i snart tio år, är att det är uppenbart att egna kanaler blir allt viktigare för att nå ut med egna budskap. Därav även att jag tillhör de som inte rekommenderar skrota den egna hemsidan för enbart närvaro på t.ex. Facebook. Det är även uppenbart att synen på annonsering förändrats, samt att läsarna i mångt även blivit sina egna ”publicister” genom de möjligheter sociala nätverk öppnat upp.

En smart och tydligt exempel är t.ex. de hårdbevakade norska, svenska och brittiska kungahusen som med hjälp av sociala plattformar nu tagit lead och proaktivitet i de budskap och bilder de önskar ska lyftas. Vilket media plockar upp. Svenska kungahuset har 156 000 följare på Facebook, och prinsessan Madeleine själv har närmare 100 000.

Det har länge pratats om ”content marketing” och med all rätt. Det är just det innehåll vi själva äger samt lyckas förmedla och sprida, som utgör och bidrar till bilden av vårt varumärke och stöttar vår värdegrund. Storytelling, remember? Eller proaktiv vs reaktiv, om du vill. Och detta kan vi mer och mer göra och vara själva, i våra egna, eller relaterade kanaler. (Viktigt att komma ihåg att vår webbs relevans även därmed stöttas med ökad chans till inlänkar, genom att vi kontinuerligt presenterar nytt relevant material. Google, remember.)

Jag sökte på webben för att se om någon lyckats etablera en bild på hur en sådan organisation skulle kunna se ut, men utan framgång. Däremot såg jag meningen: ”Företag bör därför organisera sin PR- och marknadsverksamhet som en redaktion”, och detta skrevs också i samband med ett inlägg om content marketing av kntnt.com (vilka kopplar Cision på ämnet).

Cisions journalist- och kommunikatörsundersökning för i år visar också att företag/organisationer satsar mer på egna kanaler:

Cision 49% ökning egna kanaler 2013Och hur ska då detta gå till tänker jag? Och min tanke är som ovan; en egen redaktion där kompetensen sammanstrålar i en ”frontdesk” som tar hand om samt säkrar företagets kommunikation. Ungefär som kundservice oftast är uppbyggd, med en 1st and 2nd line support (bred vs specifik). Det har som bekant länge talats om minskad anledning att separera organisatoriskt på extern och intern kommunikation (integrerad kommunikation har varit ett tema i över tio år). Och särskilt nu med sociala mediers intåg har linjerna suddats ytterligare. Keep it simple, som vi säger på svenska.

Arbetar du själv med kommunikation? Är en intern redaktion något du ser skulle förhöja och effektivisera värdet av er kommunikation? Göra jobbet roligare?

Dagens tips: kolla in de konkreta content marketing-tips som LinkedIn-konsulten Annica Thorberg ger här. Och, dela gärna din nyfunna visdom 🙂

Må gott,

LG

8 tankar kring ”Content marketing: Organisera kommunikationsavdelningen som en nyhetsredaktion?

 1. Annica Thorberg

  Ett tips kan vara att ha gästbloggare som beskriver hur de ser på saker ur sina verksamheter och de som ändå har en egen ide om vilket content man vill förmedla och gör. (Både content strategi och taktik). Alla pratar om strategier men väldigt lite taktik, dvs. hur gör man det i det dagliga… Tack ännu en gång för att jag fick bidra

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Annica,

   Tack för bra och relevant input.
   Jag tror själv att mindre organisationer kan känna sig pressade inför att skapa eget material, samtidigt som endast ett fåtal resurser. Att då ta hjälp av andra för content men samtidigt dela i och via egna kanaler kan vara en realistisk lösning. Som gagnar båda sidor.

   Må gott,

   LG

   Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Pontus, först får be om ursäkt för att svaret dröjt (kommentar hamnat i spam).

   Tack för bra och intressant input till ämnet, precis vad jag efterlyste.

   Jag är helt med på poängen att inte sätta sig själv i nyhetens mitt, utan fokusera på mottagarna. Det är just det, vad vi som varumärken kan kommunicera göra för andra, som är av största relevans – särskilt i sociala medier. (One to one to many, som det också talas om.)

   Nu efter läst dina tankar inser jag att det kan handla lite om var man kommer ifrån, om hur omfattande och strikt man ser detta med nyhetsrum som sådant. Semantik månne.

   Det förslag jag gjorde var INTE baserat på en total efterapning av en nyhetsredaktions upplägg, utan snarare att ”frontlinjen” kunde breddas genom att mixa kompetens och funktioner, vilka idag sitter helt separata. MEN..också att dessa resuser fortfarande har ett specialiststöd bakom sig i form av t.ex. PA, CSR, chef osv. Därav att det inte enbart är ett fokus på nyhetsperspektiv. En kommunikationsavdelning har många funktioner.

   Jag upplever en tendens att det ses finare att vara ”chef” eller specialist, än att de facto ta och hantera den kommunikation som kommer in eller ska paketeras för affärsstöd.

   Så, känner mig fortfarande stark i min tankebana, fast jag förstår även ditt resonemang utefter den setup du presenterar.

   Må gott,

   LG

   Svara
    1. Lars Själander Inläggsförfattare

     Pontus, ja content marketing buzzar, så det kan vara bra.
     Ska tipsa några som jag vet är intresserade för vi se om någon respons.
     Vi svenskar är ju vana vid en ”tydlig ledare” varför det kanske behövs någon som lyfter sig själv eller andra som ett föredöme 😉

     Svara
 2. Benoit Passard

  Instämmer helt med tankesättet. Det finns en massa kanaler och former att förmedla information som kan leda till kommunikation och affärer. Jag har strävat efter att jobba med nyhetsredaktion i alla mina år som marknad och kommunikation direktör. Resultat uppstår när prestige och interna konflikter lämnar plats för effektiv ”nyhets” bearbetning.

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Benoit,

   Tack för att du delar dina tankar, och erfarenhet från din verklighet.
   Vore intressant att höra mer om vad din strävan ledde fram till, positivt som negativt?

   Mitt blogginlägg har dragit igång en tråd på LinkedIn (Innehållsstrategi: Content strategy) och du kan följa fler tankar även där: http://www.linkedin.com/groupAnswers?viewQuestionAndAnswers=&discussionID=275088476&gid=4945236&commentID=166722016&trk=view_disc&fromEmail=&ut=3f4XECWJuu1BY1

   Må gott,

   LG

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.