Bästa svenska Facebook-sidor på interaktion

Vi vill alla att vår omgivning gärna ska lyssna till oss, dela och reagera på vår kommunikation, eller hur? Och precis samma sak gäller för företag och organisationer – digitalt. Eller, låt oss erkänna, det handlar om överlevnad.

Så varsågod, aktuellt godis för dig som är hardcore sociala medier, med aktuella svenska toppsidor som säkrar interaktion på Facebook. Se det som inspiration – from me and data from Socialbakers, to all of you.

Det är bara några dagar in i september, så denna topp 3 kommer säkerligen ändras, men redan nu vill jag ge tips på dessa sidor som lyckas med det åtråvärda för lyckade relationer: interaktion. (OK, det kan man även få baserat på negativitet, men inte i dessa fall vad jag kan utläsa.) Just nu är topp 3 inlägg med interaktion i Sverige:

Top Content Facebook september SverigeJag uppskattar verkligen i Volvos fall att de på sin Facebook-sida även delar sin VD-blogg. Bara att de har en VD-blogg är en guldstjärna i mina ögon. Blogg är som bekant ytterligare ett relationsskapande socialt medium, och dessutom en öppen dörr för vem som helst att direkt och publikt kontakta högsta chef. (Volvo har även lagt ut sina riktlinjer för sociala medier publikt på sin hemsida.)

Jag fick tidigare ofta frågan varför vd:n för mitt företag inte bloggade. Jag svarade att han inte var intresserad. Alla är inte bloggare som bekant, och följdfrågan var då alltid om inte någon annan, som kommunikationsdirektören eller jag, kunde göra det åt honom? Jag svarade alltid nej. I min värld är även digitala relationer äkta, och då har jag svårt att se spökskrivare utge sig för någon annan. Även om jag kan gå med på att en ofta upptagen hög ledare kan behöva hjälp med uppföljning och svar. Det viktiga i mina ögon är att dialogen mellan vd och kommenterande är äkta; en talar och en lyssnar, och vice versa. Annars låt bli.

Samsung arbetar på sin sida med frekventa inlägg och i min mening snygga bilder – ofta i kombo med frågor, vilket i sig driver och stimulerar engagemang.

Härligt att se två företag vilka verkar tagit sig an och förstått vad som krävs för att säkra affärsstöd av relationsskapande kanaler. Jag som följt över 200 sidor och satt mätetal för 30+ globala varumärken att förhålla sig till i sociala medier, är givetvis nyfiken på hur Volvo och Samsung mäter och följer upp sin ”sociala närvaro”. Mr Marple kanske återkommer 😉

Interaktion är en viktig parameter, men viktigt komma ihåg att den som sagt även påverkas av negativ feedback. Jag ser själv att ER = Engagement Rate är en av de viktigaste parametrarna, och vem vet, kanske kommer lite inspiration på området inom kort 🙂

Oavsett, siffrorna är bra, och jag gillar även att de lyckas aktivera dela (Shares). Jag menar, vad kan vara bättre än att andra frivilligt (och gratis) gör reklamjobbet åt dig.

Må gott,

LG

4 tankar kring ”Bästa svenska Facebook-sidor på interaktion

 1. Lisbeth Pekkari

  Väldigt intressant att läsa Volvos riktlinjer för sociala medier. Öppet, tillåtande och uppmuntrande. Vältajmat också för att jag själv tittar på hur min organisation på bästa sätt ska ta sig ut i sociala medier. Tack för tipset! 🙂

  Svara
 2. Agneta Bergman Fredrikson

  Jag är intreserad av principerna för rangordning när det gäller placeringen av 2:an över 3:an. Är likes och comments värt mer än shares och engagement rate? Är principerna för rangordning dina eller allmänt vedertagna? Det jag är speciellt nyfiken på är värdering av betydelsen mellan likes och shares.

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Hej, vad roligt att du hittat till denna affärsblogg, välkommen! 🙂

   Snabbt svar på din fråga; nej det är inte min rangordning. Detta är den setup som analysföretaget Socialbakers gör baserat på analys av data från flera sociala nätverk.
   Jag lägger med en länk som förklarar mer om hur de resonerar: http://analytics.socialbakers.com/key-features
   Du kan även nå dem på en utmärkt support: suppport@socialbakers.com

   Den data jag hämtade för mitt senast blogginlägg denna vecka var just utifrån Engagement. Jag gjorde även detta tidigare inlägg som då visade ranking baserat på Interactions. (Det går att bryta på olika.)

   Under min tid som ansvarig digital kommunikation sociala medier vid TeliaSonera, använde jag just Socialbakers för att ena koncernens globala varumärken (30+) under ett gemensamt sätt att mäta, och därmed också kunna sätta och nå relevanta mål.

   För min del är mixen av alla parametrar viktig, även om jag ofta först tittar på Engagement. Men en faktor klarar sig ej utan de andra för att säkra ett totalt affärsstöd.

   Hör gärna av dig igen om funderingar.

   Må gott,

   LG

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.