Bästa svenska Facebook-sidor: Engagemang

Facebook sidor september engagemang

Förra veckan skrev jag Bästa svenska Facebook-sidor på interaktion där jag lyfte sidor vilka lyckas säkra högst interaktion nationellt på sina sidor. Då nämnde jag även den faktor jag själv alltid spanar efter: engagemang. Alltså, vad är det vi publicerar som får folk och fans att agera och reagera? Och, kopplar det i så fall vår överlevnad?

Redan 2010 gläntade jag lite på dörren till Telias framgång i sociala medier i Telia mäter och ser effekt av sociala medier. Och det var då ändå en bra bit innan jag lyckades vrida upp och öka mätningarna, mycket med en fördjupad hjälp av affärsmätning stöttat av analysföretaget Socialbakers. Vilket ledde fram till globala koncerngemensamma mätnivåer och tydlig hjälp för 30+ varumärken att säkra att närvaro på de sociala plattformarna bidrog till affären.

Av topplistan ovan, en ögonblicksbild av engagerande poster framtill förra veckan för september, vilken jag tillstå gjorde mig något förbluffad. Positivt, men ändå. Och det av placeringen på andra plats av mest engagerande innehåll på svenska Facebook-sidor. Sigtuna. Alltså staden, platsen, ”kommunen”. De har en mycket aktiv närvaro med i stort dagliga uppdateringar, aktuella ämnen samt ”snyggt intressant”. Normalt syns oftast företag och organisationer säkra engagerande poster.

Jag gillar att Sigtuna med sitt exempel visar att det är möjligt för städer och kommuner att med ett konsekvent och relevant sätt att kommunicera stötta ”sin stad” digitalt/socialt. Väl skött kan det finnas mycket skattepengar att spara in på (onödig) traditionell annonsering. Ett tips för ”offentlig sektor”.

Jag ser det av vikt att även här väga kvalitet före kvantitet. Du kan t.ex. se att antalet ”Interactions” inte ens ligger över 1 000, samtidigt som dessa sidor visar mycket höga värden kopplat högt engagemang. Det är som vi som arbetar med detta brukar säga: ingen mening att ha 40 000 fans om dessa egentligen inte bryr sig eller agerar på det du säger, medan 4 000 fans som (re-)agerar och är exakt din målgrupp kan vara mycket mer värt. Bigger doesn´t always mean better, som bekant.

Kameleont är ett miljömedvetet barnklädesmärke, vilket i sig jag kan förstå kan generera bra engagemang. Det jag också kan utläsa är snabb återkoppling på frågor/kommentarer till företaget, och i en ”avslappnad” ton.

I Bästa svenska Facebook-sidor juli dök Euroflorist upp på topplistan så jag är inte förvånad över att se dem även här. Även om jag är lite förvånad att vi tydligen är ett så blomsterälskande folk. Jag har försökt få tag på Euroflorist centralt för mer info och inspiration till dig, tyvärr utan resultat.

Hur engagerande är din organisations ”sociala närvaro”? Vet du?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.