Strategi – hur integrerat är sociala medier i din organisation?

The Six Stages of Social Business Transformation, Solis/Li

Utgångsläget för att lyckas med affärer är en produkt/tjänst som efterfrågas, en affärsmodell som fungerar – och därtill kompetenta och passionerade medarbetare som säkrar utveckling och överlevnad. Till detta vill jag numera även lägga digital kommunikation – med faktor relationsbyggande. Sociala medier är nu en nödvändig beståndsdel i företags kommunikation för att säkra affärsstöd och överlevnad. Det talas sedan länge om den digitala ekonomin. Vi som kunder förväntar oss att bli lyssnade till, och har nu som bekant egna digitala kanaler att brett sprida eventuellt missnöje med varumärken. Vi är alla redan basala social media managers.

2005 gick jag med i det professionella digitala nätverket LinkedIn, och året därpå började jag fokusera på att affärsmässigt förstå vad sociala medier var och innebar. En av de personer jag från den tiden följt är Brian Solis, Altimeter Group, och bilden du ser ovan kommer från The Evolution of Social Business.

Efter att ha implementerat sociala medier som affärsstöd för TeliaSonera-koncernen, är det intressant att kunna relatera, baserat på egen erfarenhet, hur globala experter presenterar sociala medier som affärsstöd. Idag finns det många i Sverige som är bra på appar och plattformar, operativ hantering och i viss mån, mätning. Den kompetens jag nu får höra ses som efterfrågad, är övergripande digital erfarenhet med affärsperspektiv. Alltså, strategisk digital kunskap, gärna med egen (operativ) erfarenhet av plattformar. En bristvara även bland styrelser.

Brian Solis och Charlene Li beskriver Social Business Transformation i sex steg:

  1. Planning – Listen to learn
  2. Presence – Stake our claim
  3. Engagement – Dialog deepens relationships
  4. Formalized – Organize for scale
  5. Strategic – Becoming a social business
  6. Converged – Business is social

Social Business Strategy Solis/Li

Webben erbjuder en uppsjö av olika tankar och förslag vad gäller styrning och upplägg av sociala medier. Jag lyfter exemplet ovan där författarna, precis som denna blogg, belyser vikten av relationen och relationsbyggande, som i 3. Engagement: ”When organizations move into this stage, they make a commitment where social media is no longer a ”nice to have” but instead is seen as a critical element in relationship building. Most organizations do not enter into this stage lightly, but, rather, just the opposite. Some fear being overwhelmed with negative comments. Other worry about encountering a defeaning silence of non-engagement. Those businesses that do well in this stage realize that social is not just about path to purchase or relegated to simply engagement metrics, but instead understand that eventually social media can effect the entire customer lifecycle.”

Detta sammanfattar så väl kommentarer jag hört under alla år kopplat sociala medier, och är aktuella än idag! Därefter brukar mätning, KPI och ROI vara övriga orosmoment.

I mitt senaste uppdrag hann jag börja realisera författarnas nivå 5. Och nosade på den sista nivån, som i mina ögon hela tiden är målet; att hela organisationen av sig själv ska se och nyttja stödet för affären som sociala medier ger. Jag inser även att klivet från nivå 5 till 6 är det svåraste. Särskilt i en organisation med kanske tusentals anställda krävs hela ledningens buy-in och förståelse – på alla chefsnivåer, och därtill säkra medarbetarnas förståelse.

Hur ser det ut på ditt företag/organisation? Som inspiration lägger jag med 5 Things You Need To Know Before Creating Your Social Media Strategy. En ungdomlig känsla, men inte sämre för det.

Avslutningsvis, Surviving the storm: why you need to go beyond a social strategy, utdrag: ”The solution is to turn social into a positive strategic objective. Educate and encourage employees to make the most of social media. Teach them the rights and wrongs. Show them successful case studies of amazing social usage, and show them examples of when things go wrong. Empower them to make smart choices, to proudly represent your brand and to grow themselves using everything that’s available online. Give them a directive for effective collaboration.”

Dela gärna om du känner igen och/eller håller med.

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Strategi – hur integrerat är sociala medier i din organisation?

  1. Pingback: Veckans dubbla sociala skratt: Poka Stoltenberg | Bra relationer, bättre affärer

  2. Pingback: Resursbenchmark sociala medier: upp till 30 heltidsanställda! | Bra relationer, bättre affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.