Sociala medier: Bästa svenska Facebook-sidor juni

Socialbakers Sverige Juni ER

Att som företag säga att man har en Facebook-sida med x-antal fans, och att man ibland lägger ut något där, är inget affärsstöd. Om du t.ex. har lyckats attrahera 40 000 fans men inga eller endast ett fåtal av dessa bryr sig om vad du kommunicerar, är kanalen snarare enbart kostnadsdrivande. Och, en potentiell krutdurk. Mer intressant är reaktioner på det du lägger ut. Av bilden ovan framgår vilka varumärken i Sverige som lyckats åstadkomma högst engagemang bland sina fans under juni. Du ser även nationellt medel för samtliga svenska sidor.

Det finns många mätparametrar att välja bland för att säkra affärsstöd av Facebook-sidor. Som ansvarig vid TeliaSonera-koncernen valde jag ut och förankrade ett fåtal som affärsstöd i styrningen av digitalt/socialt. Däribland ER, eller Engament Rate, dvs. respons på varumärkets kommunikation. Jag kan inte dela de mätnivåer jag arbetade fram för TeliaSonera, men jag kan säga att samtliga fem varumärken ovan kan vara nöjda med sina resultat 😉

Socialbakers gör analyser av globala Facebook-sidor, sammanställda nationellt. De har även infört en standard vid namn Socially Devoted, vilket förenklat handlar om besvarade minus obesvarade frågor, och ett därtill kopplat nationellt medelvärde för jämförelse.

Som bekant även viktigt hur man tar hand om feedback och frågor från sina fans. Som synes av bilden nedan är det 67,47% (max 100%) som i snitt får svar på sina Facebook-frågor i Sverige. Som jämförelse, under min ledning snittade majoriteten av TeliaSonera-koncernens globala sidor (30+ sidor) en svarsfrekvens på över 90%. Flertalet återkom månad efter månad på de nationella topp 5-listorna. (Ja, jag var oerhört stolt.) Bilden nedan visar Sveriges topp 5 bästa varumärken/sidor att besvara frågor på Facebook i juni (Socially Devoted):

Socialbakers Sverige Juni Socially Devoted

Jag skrev tidigare att finansiella institutioner nu tagit ett kliv framåt på sociala plattformar. Teleoperatörer har länge varit föregångare vilket återspeglas i listan ovan (fyra teleoperatörer och en bank). Du kan läsa mer i Sociala medier: Svarar ditt företag på Twitter?

I Socialbakers Regional Reports kan du läsa vidare om den svenska marknaden. Hur stöttar Facebook ditt företag/organisation? Vet du?

Må gott,

LG

4 tankar kring ”Sociala medier: Bästa svenska Facebook-sidor juni

 1. Per-Olov Sjöberg

  Jätteroligt att se! Under våren tangerade vi 25% engagemangsgrad på enskilda facebookinlägg. Då handlade det om villkoren för lokalproducerande mjölkbönder, vilket är en stor fråga för norrlänningarna. Det är vår fan base som styr vad vi kan kommunicera framgångsrikt.

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Hej Per-Olov, ja grattis 🙂
   Roligt att du läser bloggen, samt delar med dig av vad det var Norrmejerier gjorde som gav dessa resultat.
   Hoppas ni kan fira på fikat idag 🙂

   Svara
 2. Pingback: Bästa svenska Facebook-sidor juni 2012 vs juni 2013 | Bra relationer, bättre affärer

 3. Pingback: Bästa svenska Facebook-sidor juli | Bra relationer, bättre affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.