Resursbenchmark sociala medier: upp till 30 heltidsanställda!

Personnel and Budget for SM Programs in 2012, Solis/Li

Arbetar du med digital kommunikation, i sociala medier? Är sociala medier som kanal styvmoderligt behandlad? Finns behov av ökad/säkrad budget?

I Strategi – hur integrerat är sociala medier i din organisation? beskrev jag hur amerikanska Altimeter beskriver strategier för sociala medier som affärsstöd. I The Evolution of Social Business ges en intressant benchmark som hjälper förstå hur de resurser och kostnader svenska företag har för sociala medier, står sig med andra.

Denna benchmark har det stora utbudet amerikanska företag som underlag (med över 1 000 anställda), och därmed också företagsintäkter långt ifrån t.ex. svenska småföretag. Men oavsett, en intressant benchmark just för att det ger något att jämföra med. I Sverige har jag inte sett någon motsvarande data eller statistik. Har du?

Sammantaget motsvarar den lägsta resurstillsättningen hos dessa amerikanska företag 9,2 heltidsanställda (6,3 externt och 3 internt) – med budget 1,5 MSEK för extern närvaro och engagemang. Därtill en budget på 600 000 kr för interna åtgärder. Som synes investerar företag av denna stora kaliber ännu inga större (marknads)summor på aktiviteter i sociala kanaler. Ytterligare ett tecken på att det ännu råder osäkerhet på många plan runt affärsnyttan av sociala medier. (Upp till bevis; det går, jag vet.)

Jag fann själv svårt att internt sammanställa personella resurser och budget kopplat sociala medier för den globala TeliaSonera-koncernen (med 30+ varumärken i 15+ länder). Jag sågs som den ende ”heltidsanställde” kopplat sociala medier inom koncernen (men hade trots det även andra uppdrag därutöver). Alla i mitt globala nätverk hade sociala medier ”utöver” sina ordinarie arbetsuppgifter.

Det är självklart ett affärsmässigt val om ett företag lägger avsedd budget på egen anställd personal eller på extern byrå. Mer egen anställd personal som kan utföra nödvändiga aktiviteter minskar externa kostnader, och vice versa.

Hur arbetar ditt företag med de digitala, sociala plattformarna? In-house, eller med hjälp av byråer?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.