Ny karta över sociala medier: Var passar du in i konversationen?

Conversation Prism 4.0

The Conversation Prism togs fram i sin första version 2008 av Brian Solis, och är en ”visual map of the social media landscape”. Kartan har inte uppdaterats sedan version 3.0 för tre år sedan, och version 4.0 precis släppt är den senaste hjälpen för att beskriva sociala medier. Aktuella sociala nätverk och hur de används och passar in i våra liv. Sedan förra versionen har 122 tjänster försvunnit och 111 nya tillkommit. Den digitala världen förändras snabbt som bekant. (Mer om Brian Solis kommer nästa vecka kopplat strategier.)

Denna ”konversationskarta” känner många igen, och definitivt de som arbetar med sociala medier/digital kommunikation. Jag gillar att den enkelt tydliggör hur sociala medier berör hela organisationen, och hur sociala medier hjälper organisationen lyssna, lära och anpassa sig. Samt denna karta hjälper även visualisera för ledning att förstå vad sociala medier handlar om.

Intressant att se dig själv i mitten eller hur? Det är också den stora utmaningen för många företag; att vi konsumenter nu är våra egna mediahus. Även företag går mot redaktionellt upplägg. Eller borde.

Jag skriver ofta om företag och organisationer, men dessa frågor berör självklart även offentlig sektor. Visste du att i Sverige använder nära 80% av kommuner, landsting och regioner sociala medier i sitt arbete? Sociala medier är nu med andra ord ett vedertaget verktyg. Min undran är om/hur man lyckas säkra och maximera affärsnyttan? Även om access till plattformarna ofta är gratis, är hanteringen långt därifrån. Och osäkerheten, och okunskapen stor. Därav denna blogg.

Inspireras och dela gärna!

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.