Klout – vad är ditt digitala värde?

Klout score

Har du något digitalt inflytande? Vad är reaktionen från din online omgivning på det du gör digitalt? Har du någon aning? Inte en susning? Lugn, hjälp finnes.

Via Mashable fann jag nedan krav för en utlyst tjänst som Social Network Manager, utdrag:

You must have:
A Klout score of over 50
Experience with managing brand pages on Facebook
A degree in Communications is a plus

Skulle du direkt av denna arbetsbeskrivning kunna utläsa att du är en lämpad kandidat för denna tjänst – utifrån nämnda Klout krav?

Ett fåtal (i arbetsledning) upplever jag är bekanta med Klout eller motsvarande tjänster. Majoriteten inte alls. Vilket jag finner särskilt bekymmersamt inom t.ex. kommunikationsområdet, där en persons digitala kommunikativa förmåga, genomslag och trovärdighet nu utgör några av de viktigaste framgångsfaktorerna. Samt, en faktor för urval – och anställning.

Klout är en tjänst som ger indikation på ditt digitala inflytande baserat på online närvaro. Klout Score ligger mellan 1-100, ju högre desto större ditt inflytande. Det finns andra liknande tjänster som t.ex. PeerIndex men Klout är den jag upplever vanligast förekommande, och den jag själv använt längst.

Själv ser jag Klout som en god indikator på dels en persons digitala närvaro, dels vilket möjligt online genomslag den personen har. Bilden nedan visar översiktligt hur det fungerar.

Klout how it works

Bilden nedan visar hur mitt eget digitala inflytande tett sig under 90 dagar. Det går även att bryta ned per social plattform. Som synes har jag en stabil närvaro på 60+, vilket ger mig epitetet Influencer. (Barack Obama och Lady Gaga ligger båda över 90.)

Klout 90-day Score

Jag upplever att vikten av att ha egna medarbetare som har en kvalitativ närvaro kopplat digital kommunikation, ännu inte gått fram hos många företag och organisationer. Och att det finns hjälpmedel som hjälper organisationer förstå vilka i ens omvärld som har stor, eller större, chans att påverka i ett ämne. Skulle jag idag anställa en kommunikatör skulle jag definitivt notera personens Klout eller liknande.

För att koppla tillbaka till jobbannonsen ovan har jag senaste åren läst en hel del (amerikanska) artiklar hur Klout Score påverkar dels chans att få anställning, dels även vilken lön du får. Och som bekant tenderar Sverige anamma influenser från USA. Använder ditt företag Klout eller liknande som indikator på digitalt ”medarbetarvärde” (Kommunikation/PR/Marknad)?

För dig som vill läsa mer om dessa tjänster rekommenderar jag vad Niclas Strandh skriver i Influerad eller Influencer – om Klout, Peerindex och Kred. Annika Lidne skrev redan för några år sedan: ”…KloutScore finns också inbyggt i flera kassa- och CRM-system”.

Bifogar även First Ranking Of Top 30 CEOs On Social Media, där bl.a. Klout ligger med som faktor i urval.

Vakna företags-Sverige, den digitala kompetensen måste nu kunna värderas!

Ge gärna din kommentar, och dela med dina kollegor för tankar om denna digitala indikator.

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.