Digitalt tips för flygsäkerhet

TSA

Minns du var du var och vad du gjorde 11 september 2001? Jag var på kontoret på Norrlandsgatan i Stockholm; någon hade i hast tagit fram en tv och vi stod några förvirrade i korridoren och såg bilderna som visades. Jag förstod nog inte ”på riktigt” vad det var jag såg, men jag minns kontorets färger, kollegorna – och explosionerna i World Trade Center på tv. Det tog ett tag innan verkligheten sjönk in.

Omfattningen och dess konsekvenser blev som bekant extremt märkbara därefter, bl.a. vid flygresor. Det känns nu nästan som en dröm att vi innan 11/9 2001 utan säkerhetskontroller kunde gå direkt till gate vid inrikesresor, och enbart passkontroll vid utrikes.

Amerikanska TSA (Transportation Security Administration), ansvariga för USAs flygsäkerhet, har använt sociala medier sedan 2008. De har nu även lagt till fotonätverket Instagram som digital kanal för att:It’s the agency’s latest move to draw attention to the number of menacing weapons it says fliers are trying to bring on airplanes. The social media effort comes as the TSA says it’s confiscating more firearms at airport security checkpoints than at any time in recent years.

Transportstyrelsen (TS) är det verk som har motsvarande uppdrag i Sverige. Det är en tydlig skillnad mellan de båda nationella organisationerna vad gäller närvaro och användande av sociala medier som digitalt affärsstöd. Jag hittar inga sociala plattformar som Transportstyrelsen nyttjar för att nå sin målgrupp digitalt.

Förhoppningsvis kommer även svenska myndigheter och verk att anamma en liknande öppenhet och närhet som den TSA erbjuder via sina (proaktiva) sociala kanaler till stöd för sina uppdrag och mål (TSA 20+ st vs TS 0 st). Bara aspekten användarvänlighet. T.ex. Facebook eller LinkedIn ser i sin uppbyggnad likadant ut för alla företag och organisationer, är bekant oss som användare och därmed lättnavigerat. Vilket inte är fallet när man ska leta via företags/organisationers egna webbplatser vilka alla i stort ser olika ut, har olika uppbyggnad samt olika terminologi.

Med tanke på att nu 80% av svenska kommuner, landsting och regioner redan använder sociala medier borde den offentliga/statliga kommunikationsbollen redan rulla parallellt. Eller?

Har du några bra/dåliga exempel på ”statlig social” närvaro?

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Digitalt tips för flygsäkerhet

 1. Jonas Lejon

  Polisen använder Facebook på ett föredömligt sätt. Dom har så klart fått ris och ros och många har åsikter om deras inlägg. Men jag tror att det är rätt väg att gå

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Jonas, tack för input.

   Är det Polisens närvaro på Twitter du tänker på? Eller Facebook?
   Några fler källor de använder som du gillar?

   Jag förmodar du läst Brit Stakston utvärdering: Polisens närvaro i sociala medier, som gav mycket cred till deras arbete http://bit.ly/1cIxbjK

   Dela gärna fler exempel du gillar.

   Må gott,

   LG

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.