Digital kommunikation: Extrovert vs Introvert 1-0

Personlighet

För tre år sedan skrev jag inlägget ”Jag bryr mig inte om människor och vill helst jobba ifred” kopplat att social kompetens sågs som en bubbla, och att det är en myt att sociala medarbetare ger en bättre arbetsplats. Då skrev jag bl.a. ”…att det istället är och måste vara (yrkes)kompetensen som är avgörande. För min del är det en glädje att arbeta med kollegor som är genuint kompetenta inom sina fackområden. Impress me, blow me away och lär mig något jag inte redan kan. Sedan är det ett STORT plus om människan också kan umgås, och även få mig att skratta.

Internetworld skriver nu Vi måste ta vara på de introvertas egenskaper i en artikel om extroverta vs introverta, och den konstanta digitala kommunikation sociala medier möjliggör. Ämnet fortlever uppenbarligen. Jag håller helt med om att det inte endast kan finnas fokus på de egenskaper som utmärker extroverta. Alla förmågor måste nyttjas för att spegla verkligheten. Mångfald om du så vill.

Jag kopplar detta med sociala medier och den höga personliga kompetens jag hävdar att de som hanterar digital, social kommunikation måste besitta. Som t.ex. affärskunskap, personlig mognad, empati, god skriftlig förmåga – och känsla, för att nämna ett fåtal. Och gärna ett mått av ”det”. Personlighet om du vill. (Därav min motvilja till de s.k. ”twintern” som dök upp i början av sociala medier som affärsstöd; nyanställda/praktikanter som gavs ansvar för företagets Twitter-konto. Affärskatastrof enligt min mening.)

En person med ansvar för (externt) digitalt relationsskapande kan inte vara introvert och blyg, snarare det motsatta. Förmågan till relationsskapande är f u n d a m e n t a l på sociala plattformar, och, förmågan att göra verkligheten relaterbar.

Vet du själv vad du är: introvert eller extrovert? Om inte, kan du t.ex. göra Myers Briggs test gratis online.

Slutligen, till dig som nu landat i möten och snabba leveranser efter skön semester, och kanske med längtan minns lugn och vardagslunk; kom ihåg Seneca och Om livets korthet: ”De jäktades liv rinner bort i djupet. Det spelar ingen roll hur mycket du än gjuter in… om det icke finns någon botten som tager upp och bevarar det… .”

Med andra ord, fundera var/vad din botten är. Det finns bara en av dig – och du ska hålla hela livet. Extrovert eller introvert.

Må gott,

LG

3 tankar kring ”Digital kommunikation: Extrovert vs Introvert 1-0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.