”-Tala om för mig vad jag vill!”

Kundval

Har du någon gång önskat slippa välja? För att du inte vet/inte kan/inte orkar?

Under några år var jag butikschef och tillbringade mycket tid på butiksgolvet. Mötet med kunderna gav och lärde mig mycket om köpprocesserna, samt gav en uppfattning om var de stod kunskapsmässigt. Vilket hjälpte öka förståelsen för vad säljkåren behövde förstå och kunna.

Många jag träffat genom åren säger att man kan inte fråga kunderna vad de kommer vilja ha, för de vet inte. Henry Ford sa: ”If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” Därav att citatet ovan från ostbutiken i New York är träffande. Idag har många av oss fullt upp med att bara välja bland alla mobilabonnemang, elbolag, tomatsorter, skolor, träningsskor m.m. m.m.

Kontenta, och igen med bas i relationer; vi som säljare har mycket att vinna på att hjälpa kunderna bli bättre och göra dem kunniga. De kommer tacka oss. En undersökning visar att vi svenskar sätter allmänbildning i topp vid rankning av status, varför om vi även hjälper öka deras kunskap/allmänbildning fyller vi många Maslowska behov.

Ostbilden kommer från företaget Nine kopplat Consumer Driven Innovation. Det är en fråga av stort intresse för mig – om än tudelad, och ett område jag drev inom telekom kopplat sociala medier – för att ytterligare maximera affärsnärvaron. Många företag lägger idag stora summor på fokusgrupper, webbpaneler osv. för att säkra rätt fokus och val.

My Starbucks Idea är en av mina förebilder; framtaget för att ge Starbucks kunder och intressenter en chans att påverka varumärket. Vilket hjälper Starbucks säkra sin överlevnad genom att få fokus på och tips på vad som ökar värdet av deras tjänster och produkter.

I artikeln Consumers Want To Be Involved – Let them in! från ett av mina favoritföretag, amerikanska Edelman, sägs bl.a.: ”(….) corporations need to build even deeper relationships, generate meaningful experiences and offer the mutual creation of content.”.

Håller du med? Några bra (svenska) exempel? Min erfarenhet är att detta är svårt att åstadkomma i stora befintliga organisationer. Det är inte många som jublar vid tanken på en helt omvälvande omorganisation.

Må gott,

LG

2 tankar kring ””-Tala om för mig vad jag vill!”

  1. Pingback: Disruptiva relationer: Håll ögonen på dessa tekniker | Bra relationer, bättre affärer

  2. Pingback: Digitalt mervärde: 3 apptips | Bra relationer, bättre affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.