Sveriges Radio: Sociala medier-handbok för journalister

Cilla Benkö

Sveriges Radio har nu en handbok för journalister kopplat sociala medier. En gedigen, genomtänkt och samtidigt enkel hjälp för även de med liten eller ingen kunskap om hur arbete med sociala plattformar fungerar. Den innehåller även viktig info för deras journalister med tanke på att de lyder under förutsättningar för public service.

I mars 2009 fick jag de interna riktlinjerna för sociala medier omfattande TeliaSonera-koncernen godkända av ledning. Där låg i version 1.0 dels en förklaring till Vad sociala medier är, dels Varför sociala medier stöttar TeliaSoneras affär. Även Hur koncernen globalt ska förhålla sig. Jag säkrade därmed först den interna hanteringen och förståelsen, för att sedan följa upp med styrning och mätning.

Medarbetarna är som bekant ett företags viktigaste tillgång och därför viktigt att dessa förstår arbetsgivarens resonemang, och hur de själva kan agera för att känna sig bekväma. I sociala mediers-gryning gick många berättelser om diverse förbud, hur företag stängde access till olika sociala plattformar, krävde lösen till privata konton, samt hur personal fick sparken för olika saker de postat online. Osäkerhetsfaktorer som inte gagnar någon.

Jag ser det som mycket viktigt att företag ger medarbetare möjlighet att förstå förhållningssätt och konsekvenser innan de gör något, för att inte komma i efterhand med bestraffning när det (redan) är för sent. Tror starkt på individens förhållande till egen konsekvensanalys om given förutsättningar.

Min spontana tanke efter att ha läst Sveriges Radios handbok, är att deras sociala relationsgrund nu är lagd och det bara är för deras medarbetare att surfa på den krattade vågen – i och med att aktivitet i sociala medier har både ledningens stöttning – samt deras närvaro i sociala medier. Bilden ovan med en tweet från Cilla Benkö säger allt.

Sveriges Radios inställning är tydlig även för medarbetarna som privatpersoner: ”Att medarbetare använder sociala medier privat är positivt för företaget, det ger oss omvärldskunskap och medarbetarna ökar sin kompetens inom ett viktigt område. Det bidrar till vår verksamhet.” Kanske även sparar en slant kopplat omvärldsbevakning?

Avslutningsvis skriver de: ”Dialog är grunden för allt arbete i sociala medier. Det räcker inte med att prata, man måste lyssna också.” Absolut ingen nyhet, men samtidigt det område där jag upplever många företag har svårt att finna sig till rätta. Relationer är komplexa, tar tid att etablera. Och underhålla. Inte att förglömma; sociala medier är kostnadsdrivande då de kräver kvalificerade fysiska utförare, men, givna rätt förutsättningar, samtidigt bland det bästa som kan bära ett varumärke och dess affärsrelationer.

Här kan du läsa mer i min tidigare blogg om 5 fakta: Sociala medier – mer än fötter i sanden och bröstförstoringar.

Och här hittar du Sveriges Radios Sociala medier – En handbok för journalister.

Må gott,

LG

3 tankar kring ”Sveriges Radio: Sociala medier-handbok för journalister

  1. Pingback: Berghs+Cision: Exekvera mera 2013 | Bra relationer, bättre affärer

  2. Pingback: Sociala medier: 4 saker att mäta, och, Glöm ej medarbetarna | Bra relationer, bättre affärer

  3. Pingback: Sociala medier: Uppdrag Allsång på Skansen | Bra relationer, bättre affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.