Sociala nätverk i arbetet: Facebook i uppförsbacke

Svenskarna och Internet 2012, sociala nätverk och arbeteI rapporten Svenskarna och Internet 2012 framkommer att 80% aldrig använder sociala nätverk för arbetet, se bild nedan. För mig gäller det omvända, eller i alla fall minst 50/50.

Som du kan se ovan är (såklart) LinkedIn det sociala nätverk som står ut i rapporten vad gäller tydlig koppling yrkesmässiga relationer och arbete. Ingen överraskning, och heller inte fördelningen kopplat Twitter.

Facebook har däremot problem med så få som 2%, eller mixat, max 20% som kopplar Facebook för arbete – vilket jag samtidigt kan jag förstå, av två orsaker:

  1. många vill ha ett socialt nätverk enbart för privata digitala relationer, och där fann Facebook sin plats
  2. många vet fortfarande inte att man t.ex. kan prenumerera på uppdateringar från personer av professionellt intresse – utan att behöva vara bekräftad vän med dem.

Mitt tips är att fundera över vilka personer du tycker är intressanta, skriver intressanta saker eller bara tar upp ämnen du är intresserad av. Kolla in personens Facebook-sida, och på omslagsbilden klicka på ”Follow” om hen har aktiverat funktionen. Enkelt, och högrelevant. Många delar mycken intressant info. Detsamma gäller så klart att ”gilla” relevanta företagssidor och motsvarande. Statistik från 2012 visar att svensken i snitt gillar tre företag på Facebook vilket är något att se över, och utöka.

Svenskarna och Internet 2012, sociala nätverk i arbetet

Vad är din inställning till ”arbete och sociala nätverk”? Ingen blandning, eller ”alla vägar bär ändå till Rom”?

Kanske är det annat som bromsar användandet? Läs gärna detta inlägg kopplat kompetens: ”Byt annonsbudget mot en digital mediakommunikatör”.

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.