Sociala medier: 4 saker att mäta, och, Glöm ej medarbetarna

Maersk Social Media

Danska Maersk Line och deras framgång inom sociala medier seglade upp som ett case under förra året, och jag kollade då läget med mina danska kollegor om lokal status och erfarenheter. Därav tog jag chansen att lyssna in när Oracle Social nyligen berättade hur de resonerar runt sociala medier, med just Maersk Line som case.

Det var mycket jag kunde känna igen mig i från att själv ha startat upp, styrt och mätt TeliaSonera-koncernen globalt i sociala medier, som t.ex.:

  • Nödvändigt med ”executive buy-in”. Utan ledningens förståelse, och acceptans, blir det en omöjlig uppförsbacke för att kunna etablera, och behålla just digitala relationer (jfr med Sveriges Radios ledning i Sveriges Radio: Sociala medier-handbok för journalister)
  • Ägarskap måste delas. Hela organisationen måste bidra till innehåll och upprätthållande av närvaro i sociala medier. (Vad gäller kommentar om Marketing i bilden ovan, tror jag syftningen är att sociala medier inte enbart är en fråga för Marketing). Jag skrev tidigare om detta i 5 fakta: Sociala medier – mer än fötter i sanden och bröstförstoringar.
  • Om ett globalt varumärke, nödvändigt med lokal anpassning och buy-in (Sic!)
  • Viktigare vara personlig än effektiv (Går det att kombinera, så javisst.)

Oracle gjorde jämförelsen: ”What´s the ROI of the Internet?” på tal om Social ROI. Själv valde jag ett mer handfast upplägg för TeliaSonera, med bl.a.

  • mätningar av inverkan på varumärke
  • effekter av och på innehåll
  • relevanta nivåer på kundservice
  • relaterad försäljning m.m.

Jag stöttade även sociala medier som internt affärsstöd på TeliaSonera, precis som bilden ovan beskriver Maersk: Internal Usage – Productivity and Connectivity. (Eller, Collaboration beskrivet av KPMG.) Viktigt att inte glömma bort personalen, kan inte nog understrykas.

Här får du konkreta exempel på Maersk nyttjan av sociala medier som affärsstöd, i Maersk Line sets B2B social media example.

Bilden nedan ger en sammanfattning av hur Oracle ser sociala medier och dess koppling till affärsnytta. Relationer som sagt 😉 Och jag säger som vanligt; underskatta inte vikten av kompetens och erfarenhet hos de som operativt hanterar de digitala affärsrelationerna! (Utropstecknet är mitt.)

Oracle/Social - meaningful relationships

Om du tycker att Oracle Social verkar ha en sund inställning i ämnet, finns mer info och inspiration i deras blogg: Oracle Social Spotlight.

Hur arbetar ditt företag/organisation med sociala medier? Vilka är det som svarar på de digitala sociala plattformarna, och vilken utbildning för det har de?

Och för att spara det bästa till sist: många har hört av sig och undrat om hjälp att dela denna bloggs inlägg. Varsågod, nu finns ikoner både ovan och i slutet av inlägg för delning. Och ja, även LinkedIn, vilket du hittar under +Share.

Spread the word 🙂

Må gott,

LG

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.