Prinsessbröllop: Vad är en relation?

Blommor

Såg du helgens prinsessbröllop? För oss boende i Stockholm blir det en speciell känsla i stan med alla avspärrningar och trafikflöden som ändras; det går faktiskt att känna att det ”ligger något i luften”. Som tidigare eventarrangör gick många av mina tankar till organisationen bakom ett så massivt event. Det var onekligen en kreativ lösning att se alla kungliga högheter transporterade i de blå SL-bussarna till Riddarholmen. Tror aldrig jag tidigare sett någon åka 4:ans buss iklädd tiara. Only in Sweden? 🙂

Prinsessbröllopet är en manifestering av en kärleksrelation, men även, med tanke på maskineriet bakom, och att Kungen stod för kostnaden, intressant att tänka alla affärsrelationer som spelat in för att få allt att fungera.

Med alla dessa relationer i luften slog jag upp betydelsen. Enligt SAOL är betydelsen av ”relation”:

  • förhållande, förbindelse, (åld.) berättelse

Wikipedia ger ingen definition utan refererar istället till: ”Vänskap är en social relation i vilken de båda parterna känner tycke för varandra och hyser ömsesidig tillit och respekt.” Vilket jag ändå lyfter här. Återkommer varför.

Engelskan har fler definitioner av ordet än vi kanske mer tillknäppta nordbor, som t.ex. Oxford Dictionariesutdrag:

  • the way in which two or more people or things are connected, or the state of being connected
  • the way in which two or more people or groups regard and behave towards each other

För mig är relation, privat eller affärsmässig, att ha en ömsesidig uppskattning/beroende av varandra, med respekt för varandras olikheter och behov. En god relation är alltid en vinst för båda sidor. Eller helt enkelt, en (professionell) vänskap.

I tidigare roll som butikschef såg jag alltid kunden som en värderad vän, då jag önskade göra kunden säker i sitt val av mina tjänster och produkter, hjälpt av mitt bemötande och inlyssnande förhållningssätt. Jag kopplar relation som på åldrig svenska beskrivs som berättelse; i en personlig såväl i en affärsrelation är det även själva berättelsen om dig själv/dina tjänster som vinner motparten. Du kommer ihåg inlägget Storytelling by Schlingmann.

Avslutningsvis, det jag inte tror på är när en professionell relation utesluter alla äkta mänskliga känslor och (positiva) beteenden.

Vad tror du?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.