Mobil dataförbrukning: 7 tips som förklarar

Datamängd SMS

Vet du vad du använder och gör som förbrukar din mobildata? När man som jag haft mobilt tjänsteabonnemang är det bara att erkänna; uppfattning om dataförbruknings orsak och verkan blir begränsad. Vilket för övrigt är ett tips till våra teleoperatörer; att säkra sina anställdas egna fakturakunskap för att öka förståelsen för kundernas verklighet.

Nu med privatabonemang tog det inte många veckor innan mitt användande begränsades då jag förbrukat min månatliga kvot. Första gången. Jag måste samtidigt säga att den enkla och snabba hjälp som direkt erbjöds via SMS, se ovan, för att ”återställa” hastigheten, var positiv.

Efter denna upplevelse lade jag en reflektion om databegränsning på ett socialt nätverk, vilket fick en hel del kommentarer, och vad jag förstod, det är flera som ofta upplever osäkerhet runt detta. Därför lånar jag tips från ett av TeliaSonera-koncernens och Norges främsta varumärken inom sociala medier, NetCom vilket jag arbetat med i många år. Nedan utdrag ur deras aktuella blogginlägg ”Hvor mye data bruker du?”:

Her er en kjapp KB/MB/GB-guide:

  • Laster du ned et album fra iTunes på rundt 20 låter nærmer du deg 1 GB.
  • Strømmer du en film på rundt to timer fra Netflix kan du regne med at det tar i overkant av 2,5 GB.
  • Laster du opp et bilde på Instagram eller Facebook bruker du 250 KB.
  • Du kan surfe enkle nettsider i tjue timer før du når 1 GB.
  • Å strømme en 2 minutter lang YouTube-snutt tar 2 MB
  • 4 minutter strømming i Spotify bruker 4 MB.
  • Laster du ned en app tar det rundt 4 MB.

YouTube är för övrigt min primära anledning till ”övertrassering”. Inte p.g.a. musik utan de intressanta klipp jag får kopplat de sociala nätverk och forum jag är med i. Och vill se på en gång.

Har du några exempel på företag som du upplever enkelt bistår och förenklar för dig? Eller tvärtom? Jag tänker på senaste årens modeord, sömlöst, alltså en enkel hantering oavsett dator, surfplatta eller smart ­mobil, gärna i samma flöde/fönster/applikation.

För övrigt, om du är Telia-kund, och skriver ”Datamängd” i SMS för att få veta din förbrukning, men får svar om ”Surfmängd”, se bild nedan; snart kan det komma en enhetlig terminologi. Kom ihåg vem som klagade förs… förlåt, var du läste det först 😉

Surfmängd

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.