Arbetsplatsrelation: Är tillit, stolthet och trivsel ditt arbetsliv?

Great Place To Work

Jag hoppas budskapet går fram; att goda relationer möjliggör affärer. Att döma av de tusentals läsare som nu hittat till denna blogg är jag inte ensam om tanken. Goda relationer kräver goda interna samt externa förutsättningar – och samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare. Goda arbetsförhållanden kort och gott.

För att få mer teori runt vad som gör en bra arbetsplats besökte jag företaget Great Place To Work. Deras grundare Robert Levering definierar: En utmärkt arbetsplats är en där jag litar på människorna jag arbetar för, är stolt över vad jag gör, och trivs med människorna jag arbetar tillsammans med.

Tillit, stolthet och trivsel alltså. Stämmer detta in på dig och ditt företag?

I Ny LAS rapport: Kompetens viktigare än anställningstid, skrev jag om hur LAS nu ses, mycket från ett arbetstagarperspektiv. Jag uppskattar som många att lagen finns som stöd, samtidigt som jag är fullt medveten om att det (sedan länge) är upp till individen att säkra sin kompetens och anställningsbarhet. Helst i samverkan och samförstånd med arbetsgivaren förstås. Då får vi en win-win situation, och säkrar samtidigt mina andra favoritområden passion och engagemang, vilka jag ser som fundament för att företag ska lyckas.

Kommer du ihåg för ca tio år sedan när media började skriva om ”psykopater i ledning”? En av Sveriges mer kända TV-personligheter och moderatorer var med på samma möte som jag, och hen lyfte frågan om hur interna undersökningar liknande Great Place To Work påverkas ifall person/-er i företagets ledning tillhör den (förhoppningsvis lilla) skaran psykopater? Intressant diskussion bland deltagarna uppstod kan man säga, många från flera av Sveriges mer kända företag 😉 Själv har jag under åren hört många skratt och kommentarer om psykopatledare, samtidigt som det verkar vara ett känsligt område. Locket på?

Enligt Great Place To Work kan alla organisationer skapa en utmärkt arbetsplats byggd på:

  • Trovärdighet – Tvåvägskommunikation/Kompetens/Konsekvens
  • Respekt – Stöd/Professionell utveckling/Samverkan/Omsorg
  • Rättvisa – Likvärdighet/Objektivitet/Rättvisa
  • Stolthet – Det egna arbetet/Lagarbetet/Organisationen
  • Kamratskap – Förtrolighet/Vänlighet/Gemenskap

Jag hoppas att du nu precis som jag gjorde, tittar på ovanstående och gör en jämförelse med din nuvarande arbetsplats, eller tidigare. Gör ett enkelt test; tänk att du har 100% uppfyllnad att fördela på de fem punkterna ovan, fördela dessa, och du ser lätt var du upplever brister. Kanske ser dina kollegor läget likadant? Något för nästa teammöte?

Vill du ha mer inspiration och motivation, varsågod, en helt ny amerikansk undersökning Employee-friendly cultures drive company success.

Förresten, vad är känslan din reception och personalen där ger? En initial tanke 😉

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Arbetsplatsrelation: Är tillit, stolthet och trivsel ditt arbetsliv?

  1. Pingback: Möteskultur: Onödiga relationer? del 1 | Bra relationer, bättre affärer

  2. Pingback: 13 faktorer som gör en bra arbetsplats | Bra relationer, bättre affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.