Ägarrelation: Hållbart företagande – säkra din affärsrelation med staten

Svenska flaggan

Idag firar vi Sveriges nationaldag. Nu åttonde året som helgdag. Många med mig har ännu inte landat i känslan av vad denna dag står för eller vad det är vi ska fira. Ofta görs jämförelser med det stolta, glada nationaldagsfirande våra vänner i väst gör 17 maj varje år. Själv har jag tagit en mer pragmatisk inställning och ser vår nya nationaldag som en möjlighet att utvecklas till just något nytt. Kanske annorlunda i uttryck – men med stolthet över vad Sverige står för. (TV-sändningen av firandet på Skansen måste jag dock tillstå skulle må bra av en brand refresh, såsom företags varumärkesexperter gör över tid ;-))

För att öka kunskap i vad som är värt att fira, kopplar jag svenska staten, ägarrelationer och hållbart företagande. Förhoppningsvis ett område som redan idag gör dig stolt, eller som en dag kommer göra dig stolt för de insatser staten nu gör för hållbart företagande. Frågan är personligen högaktuell efter att på nära håll följt den granskning TeliaSonera genomgått senaste året. Så vad gör staten inom området?

Emma Ihre, ansvarig för Hållbart företagande, samt Magnus Johansson, styrelserekryteringsfrågor, från Enheten för bolagsanalys och ägarstyrning på Finansdepartementet, gav i veckan följande insikter om deras arbete på området.

Hållbart företagande

Emma är ansvarig för att de 54 bolag där staten har hel- eller delägande agerar långsiktigt hållbart och ansvarsfullt, och Magnus uppdrag är tillsättning av rätt styrelsekompetens till dessa bolag. Bilden ovan, och de sju punkterna nedan visar vad ta ställning till och uppfylla vad gäller investeringar kopplat Hållbart företagande för att få statligt grönt ljus:

  • Jämställdhet
  • Mångfald
  • Miljö
  • Mänskliga rättigheter
  • Arbetsvillkor
  • Antikorruption
  • Affärsetik

Företag med relationer med statliga företag/organ påverkas självklart av de krav som ställs, varför bra att den egna organisationen redan nu tar ställning till ovan och ställer om för att säkra fortsatt affärsrelation.

Om du själv är intresserad av att påverka framtid och inriktning för statliga bolag, genom att bli del av styrelser där svenska staten påverkar sammansättning, är följande upplägg och urval vad som gäller:

Styrelserekrytering statligt ägande

Förhoppningsvis ger denna inblick i statens arbete dig nya tankar, och även inspiration till ditt eget arbete – och framtid.

Därmed sagt, önskar dig en fin, glad och stolt nationaldag. Kom ihåg, vi bor ett av världens bästa länder. Skapat av oss själva.

Må gott,

LG

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.