2 svenska sociala medier case: Enkla tips hur göra

SCA Instagram

Tidigare i år fick jag SCAs tryckta Årsredovisning samt Hållbarhetsredovisning. Och måste vid öppnandet av förpackning erkänna jag häpnade, men samtidigt gladdes, när jag såg vad båda trycksakernas enda budskap på omslagen var, nämligen: Resan fortsätter på Instagram.com/scaeveryday, se bild ovan. (Alltså det sociala bildnätverket Instagram som primär kontakt.) Stort. Rentav vågat.

Johan Karlsson, VP Investor Relations SCA, gav mig följande kommentar till initiativet: ”Vi arbetar kontinuerligt med vår närvaro i olika sociala medier och i samband med att vi startade vår Instagramkanal tyckte vi att det var ett bra tillfälle att marknadsföra detta på omslagen.”

För några år sedan hade jag ett möte med ett av Sveriges främsta detaljhandelsföretag, kopplat att jag blivit positivt överraskad att de i sin tv-reklam lagt in sin Facebook-URL i sista bild. Med tanke på andra företags tröghet undrade jag om processen bakom detta ”banbrytande” initiativ. Svaret: Alla på Marknad/Kommunikation hade fått i uppdrag att göra något kopplat sociala medier, och de på Reklam hade valt denna väg.

Så enkelt alltså. Svårare än så behöver det inte vara. Våga ta steget. Och säkra upp med kompetenta ”relationsfähiga” medarbetare som förstår vårda din affär på de sociala plattformarna. Än en gång, sociala medier är bara en ny kanal, fast med annorlunda förutsättningar och kompetenskrav.

Och för att koppla omslaget ovan – med ett tips till alla inom IR/Finans: så här enkelt kan det vara för dig och din avdelning att (äntligen?) kunna se uppskattning, få kommentarer, och inte minst, få folk att dela dina budskap.

Kom bara ihåg, vi talar relationsskapande; kvalitet framför kvantitet. Trägen och inspirerande ödmjuk vinner 🙂

Mer om säkra närvaro i sociala medier i Alien relation: In Social everone will hear you scream.

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.