Ny LAS rapport: Kompetens viktigare än anställningstid

LAS slutsatser 2013Igår släppte Saco rapporten LAS i förändring – ett kunskapsunderlag om anställningsskydd, kompetens och omställning. De flesta är väl bekanta med uttrycket ”sist in, först ut” vilket är vad många kopplar till LAS. Jag kopplar anställningsform i mångt och mycket till arbetsglädje, inspiration och passion. Versus ”fat and happy”. Under mina år i arbetslivet har jag mött dels de som aldrig skulle kunna tänka sig att vara anställda, dels de som jag uppmuntrat söka nya vägar då de helt saknade passion för sitt arbete. Ytterligheter. Du har säkert mött dem också.

Relationen arbetsgivare och arbetstagare ser jag av största vikt. I Passion och disciplin… tog jag upp detta med passion, som jag haft förmånen att i stort sett hela mitt arbetsliv få njuta och stimuleras av. (Kanske beroende på att jag bytt roll vart 3-5 år, ref. inte fat and happy.)

Jag talade engagemeng med Sam Mirson, vd Humagic Digital, vilket är en affärsfaktor de arbetar med och hjälper företag att förstå och säkra. Låter basalt men så är långt ifrån fallet. I Engagemang & Energi skriver de bl.a. i sin blogg: ”Engagerade medarbetare behöver vara sanna mot sig själva och ha modiga chefer”. Enkelt att säga, men svårt tillämpa som bekant. Självkännedom.

Vilket leder mig till gårdagens LAS rapport. Som synes av deras slutsatser, bild ovan, så har de kommit fram till att kompetens nu är viktigare än anställningstid. I den miljö jag verkar i är det ingen överraskning, snarare en bekräftelse. I Så kompetensrustar du dig för ett bättre 2013 tog jag upp en av mina käpphästar, nämligen att som anställd se till och bidra till att man är anställningsbar. Ett vanligt förekommande ord även i denna nya rapport.

Rapportförfattarna konstaterar även följande kopplat Samhällsekonomiska effekter av ett striktare anställningsskydd:

  • Omsättningen av arbetstillfällen minskar liksom takten i strukturomvandlingen
  • Obestämd effekt på produktiviteten
  • Sjukfrånvaron ökar

Forskningen visar nu att vi går från anställningsskydd mot anställningsbarhet:

Arbetsrättslig forskning

Det jag tog med mig är att LAS finns som ett ”bakgrundsstöd” men för arbetstagare idag gäller det att i mångt och mycket säkra (aktuell) kompetens och därmed sin egen anställningsbarhet. Saco lyfter samtidigt att ”Staten bör stimulera kontinuerlig kompetensutveckling för att förstärka omställningsförmågan redan före eventuell övertalighet”. Spännande rekommendation, undrar om något parti nappar? 😉

Känner du igen dig i de slutsatser Saco kommit fram till kopplat nuläget på LAS?

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Ny LAS rapport: Kompetens viktigare än anställningstid

  1. Pingback: Arbetsplatsrelation: Är tillit, stolthet och trivsel ditt arbetsliv? | Bra relationer, bättre affärer

  2. Pingback: Disruptiva relationer: Håll ögonen på dessa tekniker! | Bra relationer, bättre affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.