Digitala relationer: Vad är du? Selfie eller onanograf?

SelfieSociala superlativ: inte jag, men du! kopplar jag en trendundersökning vilken belyser hur fantastiskt gemene man tenderar beskriva sina liv och relationer på sociala nätverk. När jag själv utgår från mitt privata Facebook-flöde är det många, av de som delar mycket, vilka inte verkar ha en svår personlig stund i livet. Känns igen? (Tydligen, då många nyligen delade Mia Skäringers artikel Lyckofasaden tar död på oss.)

Jag menar nu inte att vi enbart ska visa upp oss i Scener ur ett äktenskap-relaterade situationer. Eller dela all djup personlig tragedi publikt digitalt. Tvärtom, för min del blir mina bilder i sociala nätverk till en digital dagbok, vilka hjälper mig minnas stunder i livet. Och att döma av de uppskattande kommentarer och lajks, särskilt när jag delar nära personliga upplevelser av varierande harmonigrad, bidrar dessa till att underbygga och fördjupa mina (affärs)relationer. Väl värda sitt värde att kunna återkomma till och minnas, när livet visar sig från sämre sidor.

Kanske har vi nu nått den digitala nynarcissimens ändhållplats tar DNs Andreas Nordström upp fenomenet ”selfie”. (Och introducerar för mig ordet ”onanografi”, ref. fotografi.) Selfie; och detta är du nog välbekant med, är när man tar en bild av sig själv med armen utsträckt – oftast i någon form av positiv konotation. (Jag vet, jag har själv gjort det. Se foto ;-))

För dig som arbetar med t.ex. företagsevent kan selfien motsvara den obligatoriska vepan som sätts upp bakom deltagare i en paneldiskussion, eller varumärkesskylten som kopplas till talarstolen, för att sedan användas som bilder till pressmaterial eller företagswebben.

Jag tror inte selfien är den digitala ändhållplatsen som DN undrar; snarare ännu ett steg i utvecklingen. Som vanligt är det upp till oss människor att göra det bästa av det nya, och lära oss förhålla oss till det, på ett förhoppningsvis konstruktivt sätt.

Tror du selfien är ”det slutliga”, eller vad tror du blir nästa hållplats på narcissismens väg?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.